Råd om investeringar

Investeringar du ska undvika

 

Vad som är bra respektive dåliga investeringar skiftar över tid, och det varierar också stort beroende på var man befinner sig. I den här texten ska vi ge några exempel på vad vi anser är ganska dåliga investeringar i skrivande stund, hösten 2018.

Bitcoin tåget har gått

För några år sedan, eller så sent som för ett år sedan, var det bästa råd man kunde ge någon när det gäller investeringar att satsa på kryptovalutan Bitcoin. Kryptovalutor har alltid ansetts vara extremt osäkra men en under en lång tid fortsatte Bitcoin att stiga och stiga i värde. Nu har vi dock haft ett kraftigt fall och det har skapat en negativ stämning kring Bitcoin. Inget tyder på en större återhämtning så vitt vi kan bedöma, och många bedömare menar att Bitcoin kommer att bli omsprunget av modernare kryptovalutor.

Ha inte pengar sparade på banken

Alldeles för många har av gammal vana ett sparkonto på banken dit de pytsar över sitt ekonomiska överskott. Räntan brukar ligga på 1 % eller något i den stilen. Detta är en ren förlustaffär så länge vi inte har deflation, alltså fallande priser. Annars stiger nämligen priserna mer än vad pengarna ökar, via den låga räntan. Även räntebärande papper är en investeringsform som är svår att rekommendera så länge Riksbankens styrränta är så låg som den är idag. Vi tycker att det är bättre att amortera på bolån i dagens läge än att spara pengar på banken.

Kortsiktiga investeringar i aktiefonder och enskilda aktier med låg – medelhög risk

Vår nuvarande konjunktur bedöms helt olika av prognosmakarna. Många har trott i ett par år nu att vi är på väg in i nästa lågkonjunktur. Vi har ju egentligen inte haft någon sedan 2008. Andra tror att vi har ytterligare några år framför oss med fortsatt tillväxt. Om du vill investera med låg – medelhög risk bedömer vi ändå att chansen är så pass stor att börserna faller inom de närmsta åren, att det inte är läge att satsa på aktier eller fonder. Det är helt enkelt för hög risk just nu, om du nu inte är riskbenägen. Enskilda högriskaktier kan ge bra utfall även i en lågkonjunktur och är alltid ett intressant val för den med kunskap om aktier. Så länge man placerar med hög risk på ett medvetet sätt avråder vi inte från det.